Fotboll i Falköping

Fotboll är utan tvekan Sveriges största sport, det är inte för inte som den av Svenska Fotbollsförbundet marknadsförs som nationalsporten. Oavsett var man kommer i Sverige och hur liten eller stor en ort är så finns det nästan garanterat en eller flera fotbollsklubbar. Falköping i Västergötland är inget undantag i detta avseende.

Falköping har två stora fotbollsklubbar, nämligen IFK Falköping samt Falköpings FK. IFK Falköping bildades redan år 1921 under namnet Nordstjärnan. Sin storhetstid hade klubben i mitten av 1970-talet när man under en säsong spelade i dåvarande division 2, vilket på den tiden var divisionen under Allsvenskan. Numera håller man till i division 3 mellersta Götaland, där man i år tog sig till kvalet till division 2 i vilket man dock föll mot Kortedala IF.

Klubben har också fostrat spelare som nått framgång även utanför Falköping, den mest kände är troligtvis Mikael Nilsson, som spelade ett dussintal säsonger i IFK Göteborg och som också var med i Sveriges VM-trupp 1994.

Falköpings FK spelar för närvarande i divisionen under IFK Falköping, nämligen i division 4 Västergötland norra. Med nöd och näppe lyckades man i år undvika kvalspel då man hamnade på samma poäng som IFK Hjo.

Falköpings FK bildades år 1990 när Falköpings BK, Falköpings AIK samt BK Rapid gick samman. Klubben har också ett damlag som spelar i division 2 norra.
Utöver finns i staden också en klubb som uteslutande sysslar med damfotboll, nämligen Falköpings KIK, som den gångna säsongen spelade i division 1 norra Götaland, men som tyvärr inte lyckades hänga kvar. År 2007 Falköpings KIK i Damallsvenskan.

Förutom dessa tre klubbar finns även ytterligare en rad klubbar i trakterna omkring Falköping. En av dessa är Vartofta SK, vars damlag den gångna säsongen vann division 3 Västergötland östra, vilket innebar att man tog klivet upp i division 2. Klubben som bildades år 1944 har också sex stycken ungdomslag.