Fotbollsspelare från Västergötland

Västergötland har genom åren fostrat en rad kända fotbollsspelare även utanför Göteborgsområdet. Här tar vi en lite närmare titt på ett par av dessa.

Håkan Mild

Håkan Mild, född i Trollhättan i juni 1971, är definitivt en av de mest kända fotbollsspelarna från Västergötland. Karriären inleddes i Trollhättans FK innan storklubben IFK Göteborg fick upp ögonen för honom dit han kom år 1988. Med IFK Göteborg vann han sedan tre SM-guld innan det var dags att prova på proffslivet i schweiziska Servette Genève dit han värvades 1993.

Där stannade han i två säsonger innan det var dags att återvända hem till IFK Göteborg där det blev två guld i rad åren 1995 och 1996. Samma år var det återigen dags för en proffsvända, denna gång i spanska Real Sociedad.

1998 var Mild tillbaka i IFK Göteborg där han blev kvar till karriären slut år 2005 med undantag för en mindre lyckad säsong i engelska Wimbledon.

Håkan Mild var under många också en del av landslaget, i vilket han bland annat var med och vann brons i USA-VM 1994. Totalt blev det mellan 1991 och 2001 74 landskamper och 8 mål i landslagsdressen.

Pia Sundhage

En annan känd spelare från Västergötland hittar vi på damsidan och då i form av Pia Sundhage, som föddes i Ulricehamn i februari 1960. Karriären inleddes i IFK Ulricehamn och spelade sedan i klubbar som Östers IF, Stattena IF, Hammarby samt Jitex BK med vilka hon vann hela fyra SM-guld. Sundhage provade också på livet som proffs under ett år i italienska ROI Lazio.

Sundhage hade också en lång karriär, över 20 år, i svenska landslaget där hon spelade 146 matcher och gjorde totalt 71 mål.

Efter spelarkarriärens slut har Pia Sundhage också haft en framgångsrik karriär som tränare med uppdrag i såväl Sverige som USA. Under 2007-2012 var hon också förbundskapten för det amerikanska landslaget med vilka hon vann OS-guld både 2008 och 2012. Numera är hon förbundskapten för det svenska damlandslaget.