Landslaget 2014-2015

Sveriges herrlandslag i fotboll har under hösten börjat kvala för att kvalificera sig till EM 2016. En del nya spelare har kommit till samtidigt som andra börjar befinna sig i slutet av sin karriär i landslaget.

Zlatan kommer att satsa på att nå EM-slutspelet för att få en sista chans att ta en medalj vid ett stort mästerskap, men efter det är det inte troligt att han spelar någon mer landskamp. Har du möjlighet bör du alltså ta dig till något av kvalspelen för att se Zlatan spela för Sverige – kanske en sista gång om vi inte kvalar. Stötta honom genom att bära en särskild Zlatan-landslagströja – du hittar flera olika typer på Supporterprylar. Kanske kan vi övertyga honom att stanna i landslaget ytterligare några år?

EM-kvalet under hösten

Sverige spelar i grupp G som även består av Österrike, Ryssland, Montenegro, Liechtenstein och Moldavien. Sverige inledde kvalet med att spela oavgjort, 1-1, borta mot Österrike och det är ett resultat som vi inte behöver vara missnöjda med. Österrike leder nämligen gruppen efter att ha vunnit sina tre senaste matcher. I oktober fortsatte Sverige med att spela ytterligare en 1-1-match, den här gången mot Ryssland för att tre dagar senare ta en 2-0-seger mot Liechtenstein. Båda matcherna spelades på Friends Arena.

Sveriges senaste match var på bortaplan mot Montenegro den 15 november och det blev ytterligare en match som slutade 1-1. Efter matchen förekom det en del kritik mot domarna för vissa tveksamma domslut. Kvitteringen kom till exempel efter att straff utdömdes då en Montenegromittfältare föll väldigt enkelt. På tilläggstid fick Albin Ekdal också ett mål bortdömt.

Förutsättningarna inför nästa år

Sverige ligger för närvarande tvåa med sex poäng, fyra poäng efter Österrike. De två bästa lagen i varje grupp liksom den bästa trean är direktkvalificerade för EM-slutspelet, medan resterande treor får göra upp i en Play Off. Andraplatsen är på inget sätt säker eftersom både Ryssland och Montenegro endast ligger ett poäng efter. Under sommaren och hösten är det viktigt för Sverige att slå de lagen och gärna även Österrike. Ett komplett spelprogram samt tabell hittar du här.