Premier League

Som de flesta säkert redan vet är Premier League den högsta divisionen inom Engelsk fotboll där 20 lag tävlar varje säsong.

I början

Premier League spelades för första gången i säsongen 1992-93 men grunden för detta system hade etablerats i juli 1991 av de bästa klubbarna i landet. I den första säsongen spelade 22 lag och inte 20 och de två första lagen som möttes i ligans första match var Sheffield United och Manchester United. Ligas första mål gjordes av Brian Deane av Sheffield United som gick vidare och vann matchen med 2-1. Dock så kan man ju säga att Manchester United lyckades ta revansch med råge då de faktiskt vann den första säsongen.

Genom tiderna

Genom alla säsonger som spelats under åren sedan ligan började har det faktiskt bara varit fem lag som tagit hem mästerskapstiteln:

  • Manchester United (13 titlar)
  • Chelsea ( 4 titlar)
  • Arsenal (3 titlar)
  • Manchester City (2 titlar)
  • Blackburn Rovers (1 titel)

I fem av de säsonger som Manchester United inte vann kom de på andraplats istället. De har även flest titlar vunna i rad med 3 och de längsta de någonsin gått utan att vinna en säsong var 3 år mellan säsongen 2003-04 och 2005-06.

Just nu

Säsongen 2014-2015 blev Chelsea mästare och Manchester City kom på andra plats. Att titta på ställningen i den nuvarande säsongen kommer inte nödvändigtvis säga allt, säsongen började trots allt den 8 augusti och kommer ju att fortsätta till den 15 maj 2016. Det är i alla fall en hård kamp om första platsen just nu, både Manchester City och Arsenal ligger på 22 poäng och West Ham United och Manchester United kommer på tredje- och fjärdeplats respektive med 20 poäng. Den regerande mästaren Chelsea ligger dock redan så långt nere som 15:e plats på 11 poäng.

Tittar man på oddsen så är det flest som tippar att Manchester City kommer att vinna, med Arsenal strax därefter. Manchester United kommer för många in efter båda dessa lag.